Badania naukowe Dietetyka Newsy Pod sliderem

Czy post przerywany może zapobiec chorobom metabolicznym?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Przerywane poszczenie może mieć korzystny wpływ na zdrowie i zapobiegać chorobom, takim jak cukrzyca czy otyłość – wynika z badań duńsko-niemieckiego zespołu naukowców. Eksperci udowodnili, jaka jest zależność między komórkami odpornościowymi a metabolizmem.

Na łamach czasopisma „Cell Metabolism” pojawiły się badania naukowców pod kierunkiem prof. Stephana Herziga. Analizy ekspertów wykazały, że okresy poszczenia, tzw. post przerywany/post interwałowy mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie u większości osób, chociaż, jak podkreślają badacze, zależy to również od indywidualnej kondycji danego człowieka.

Komórki układu odpornościowego modulują wpływ postu na metabolizm

Wcześniejsze badania nad korzyściami stosowania postu przerywanego sugerowały, że post i funkcje immunologiczne łączą się ze sobą. Dieta postna poprawiała na przykład parametry związane z różnymi przewlekłymi stanami zapalnymi. Nie udowodniono jednak, w jaki sposób reakcje immunologiczne determinują zdrowie metaboliczne. Zespół duńsko-niemieckich naukowców uznał, iż ważnym ośrodkiem i regulatorem metabolicznym jest wątroba, dlatego badania skupiły się na zrozumieniu, jak komórki wątroby i komórki odpornościowe znajdujące się w wątrobie komunikują się ze sobą w warunkach postu.

Eksperci podczas przeprowadzanych badań zeskanowali DNA komórek wątroby i komórek odpornościowych i sprawdzili, które części DNA są aktywne w czasie głodu i jakie cząsteczki przekaźnikowe są wówczas uwalniane. Badania udowodniły, że obie grupy komórek komunikowały się ze sobą poprzez cząsteczkę, która ulega ekspresji w niemal wszystkich komórkach w ludzkim ciele – receptor glukokortykoidowy.

– Odkryliśmy, że to właśnie ten receptor w czasie postu umożliwia połączenie między badanymi komórkami. Usuwając go wyłącznie z komórek układu odpornościowego zaobserwowaliśmy zaburzenie sygnalizacji związanej z postem w komórkach wątroby; nie wiedziały wówczas o głodzie. Oznacza to, że komórki układu odpornościowego są w stanie bezpośrednio modulować wpływ postu na nasz metabolizm  – wyjaśnia dr Anne Loft, współautorka badania .

Odkrycie może doprowadzić do opracowania skutecznych terapii leczenia otyłości i cukrzycy typu 2.

Eksperci podkreślają, iż po raz pierwszy w historii udało się zaobserwować zależność między komórkami odpornościowymi a metabolizmem. Naukowcy dowiedli, iż niski poziom aktywności immunologicznej jest niezbędny do wywołania zrównoważonej odpowiedzi metabolicznej na post.

– Nasze badanie wykazało, że dobrowolny, przerywany post jest korzystny w zapobieganiu wielu ludzkim chorobom metabolicznym, w tym cukrzycy typu 2. i otyłości. Wzrost liczby osób cierpiących na te choroby jest oszałamiający i nie wykazuje oznak spowolnienia. Nasze odkrycie posłuży do lepszego zrozumienia mechanizmów molekularnych stojących za tymi chorobami i pomoże ostatecznie doprowadzić do opracowania skutecznych terapii opartych właśnie na poszczeniu – podkreśla prof. Stephan Herzig, kierujący badaniami.

Czym jest post przerywany?

Post przerywany lub post interwałowy polega na tym, iż pokarmy spożywa się w określonym „oknie żywieniowym” – przez określoną liczbę godzin w ciągu dnia (8, 6 lub 4). Przez pozostałą liczbę godzin – 16, 18 lub 20 – obowiązuje post, kiedy można przyjmować tylko napoje pozbawione wartości odżywczej, np. niesłodzoną herbatę, kawę, wodę. Okresy jedzenia w ciągu dnia przeplatają się w okresami poszczenia. Celem diety jest ograniczenie spożywania ilości kalorii, co generuje deficyt energetyczny, który prowadzi do redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej.

Źródło: PAP

Przeczytaj także: Dieta wegańska u dzieci – jak wpływa na zdrowie i rozwój najmłodszych?

https://www.facebook.com/everethnews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.